Zonnepanelen voor uw woning? Informeer ons!
Heeft u zonnepanelen op of rond uw woning of gaat u deze binnenkort installeren? Informeer ons kantoor dan hierover. Vanuit het oogpunt van verzekeringen vraagt de aanschaf van zonnepanelen om extra aandacht.
De risico’s in relatie tot zonnepanelen
Het aanbrengen van zonnepanelen brengt een aantal nieuwe risico’s met zich mee. De belangrijkste zijn:
- De zonnepanelen kunnen beschadigd raken door bijvoorbeeld storm en hagel of worden gestolen.
- De zonnepanelen kunnen schade veroorzaken aan uw woning bijvoorbeeld als gevolg van een verkeerde montage, waardoor er op bepaalde plekken te veel warmte ontstaat en er brand uitbreekt.
- Door uitval van (een deel van) de zonnepanelen kunt u te maken krijgen met minder besparingen dan waarmee u bij de aanschaf van de zonnepanelen rekening had gehouden.
Huurwoning of eigen woning
Heeft een huurwoning dan moet u de zonnepanelen waarschijnlijk apart verzekeren. Heeft u een eigen woning dan heeft u waarschijnlijk ook een opstalverzekering. Bij veel opstalverzekeringen is het mogelijk het risico van schade aan en door zonnepanelen mee te verzekeren.
Verzekeringsmaatschappijen beoordelen het risico van diefstal van zonnepanelen die vastgeschroefd zijn aan het (schuine-) dak anders dan zonnepanelen die los staan op een plat dak of op een stellage op de grond liggen. Voor een goede verzekeringsdekking is het belangrijk dat bij het aanpassen van de verzekering de verzekeraar de juiste informatie krijgt.
Wel of geen eisen aan installatie
Verzekeringsmaatschappijen kunnen eisen stellen aan de vakbekwaamheid van degene die de zonnepanelen installeert. Bijvoorbeeld door te eisen dat de installateur voor deze installatie is gecertificeerd. In de praktijk blijkt namelijk dat wanneer zonnepanelen verkeerd worden gemonteerd, dit kan leiden tot brand van de woning.
Waarde van de zonnepanelen
De prijs van zonnepanelen daalt door de jaren, terwijl de effectiviteit van zonnepanelen juist groter wordt. Raken eenmaal geïnstalleerde zonnepanelen beschadigd, dan kan er snel discussie ontstaan wat een passende vergoeding van de schade is. Is dat het bedrag dat u in het verleden voor de aanschaf en installatie zelf heeft betaald? Of is dat het bedrag dat nodig is om gelijksoortige (verouderde) zonnepanelen aan te schaffen? Ook de vraag met welk percentage de waarde van deze zonnepanelen jaarlijks moeten worden afgeschreven vraagt aandacht bij de keuze van een passende verzekering.
Regelmatig veranderingen
Met het gegeven dat er steeds meer zonnepanelen worden geïnstalleerd “leren” verzekeringsmaatschappijen ook steeds meer welke nieuwe risico’s hierbij kunnen ontstaan. We zien dan ook dat er regelmatig veranderingen in verzekeringsvoorwaarden worden doorgevoerd. Soms gaat het om uitbreidingen van voorwaarden. Bijvoorbeeld het vergoeden van de schade die optreedt wanneer de zonnepanelen tijdelijk niet functioneren. Ook worden er regelmatig beperkingen doorgevoerd om de totale schadelast beperkt te houden.
Onze dringende vraag aan u: gaat u zonnepanelen installeren of heeft u al zonnepanelen? Laat ons dat weten. Wij zullen dan kijken of het verstandig is om uw verzekeringspakket aan te passen en bespreken dat dan graag met u.
Copyright © 2021 Financieel Alert Alle rechten voorbehouden.