Zonder zorgen naar de zon? Houd inbrekers buiten
Vliegen naar de zon wordt voor sommigen misschien lastig, maar nog even en Nederland verruilt eigen huis en haard weer voor tent, caravan of vakantiewoning. Heerlijk. Houd dat relaxte gevoel vast — voorkom dat er wordt ingebroken, als jij vakantie viert. Wat helpt daarbij?
Volgens cijfers van het CBS is het aantal woninginbraken de afgelopen tien jaar met 75 procent gedaald tot 23,5 duizend inbraken in 2021. Hoewel niet onderzocht komt de recente daling waarschijnlijk door de lockdowns. Nu die voorbij zijn, wordt een stijging verwacht. Bij ongeveer 1 op de 10 inbraken vond de politie een verdachte. Volg deze zeven tips om het dievengilde buiten de deur te houden.
Verhul je plannen en afwezigheid
Een dakkoffer op de auto, een camper of caravan voor de deur. Na een paar dagen wordt wel duidelijk dat u vakantieplannen hebt. Voorkom dit dus. En heb je een oprit? Zet daar de tweede auto op of vraag een buurman of hij daar tijdelijk van gebruik maakt
Doe de deur op slot en het licht aan
Draai buitendeuren met een sleutel op slot. Zo heeft ‘flipperen’ (het dagslot openen met een credit card) en hengelen naar de deurknop via de brievenbus geen succes. Sluit alle ramen, ook op de verdieping, inclusief de bovenlichtjes. Ventileer maar bij thuiskomst. En gebruik een schemerschakelaar en/of bewegingssensor voor de buitenlamp — en zet binnen wat lampen op een tijdschakelaar.
Ruim buiten op
Inbrekers of -sluipers zijn vaker succesvol via de bovenverdieping dan je denkt. Maak het hen niet te gemakkelijk. Berg tuinmeubelen en de kliko zo mogelijk binnen op, of leg ze vast. En die ladder laat je natuurlijk niet los slingeren. Ook in de tuin werkt een automatische lamp afschrikwekkend.
Maak binnen wat rommel
Zorg dat je interieur bij een blik naar binnen een bewoonde indruk geeft. Ruim dus niet alles strak op, maar laat wat gebruiksvoorwerpen slingeren — geen kostbaarheden uiteraard. En laat de afwas maar op het aanrecht staan. Je bent misschien duizenden kilometers weg, maar lijkt elk moment thuis te kunnen komen.
Vorig jaar telde 23.500 woninginbraken, naar verwachting stijgt dat aantal
CBS woninginbraken 2021
Verstop kostbaarheden
Houd dure spullen niet alleen van buiten uit het zicht. Berg sieraden, tablets, laptops, camera’s, cash en dergelijke wat ‘onverwachter’ op. Dat maakt het dieven allicht wat lastiger als ze toch binnen komen. Denk ook aan de tweede-autosleutel. Anders is je oprit straks misschien alsnog leeg.
Charter een buurman
Misschien kan een van je buren op je huis letten. Zoals jij dat bij hen kunt. De brievenbus legen of post achter de voordeur weghalen. Misschien wat wijzigen in het interieur, eens een ander lichtje opsteken, de auto verplaatsen. Gebruikt jullie buurt een preventie-app? Overweeg daar je afwezigheid te melden.
Deel social posts pas na de vakantie
Een foto van de rij op Schiphol? Een kiekje met een kameel? Leuk om vrienden deelgenoot te maken van je plannen en belevenissen, maar via Facebook en Instagram kijken ook minder vriendelijke ogen mee. Wacht tot je weer terug bent en deel dan je story via sociale media. Of nodig je vrienden uit je te volgen via een besloten app zoals Polarsteps, en maak er een mooi reisverslag van.
Verzekeringen in orde?
Voorkomen is beter dan vergoeden. Wie slim handelt kan ongewenste gasten misleiden. Toch sluit je daarmee een inbraak niet uit. Controleer daarom ruim voor vertrek je inboedel- én opstalverzekering. Bij insluipen raakt er niets beschadigd, maar mogelijk heb je meer dure spullen dan voorheen en is er voor sieraden, cash, antiek, camera’s en audiovisuele apparatuur een aanvullende dekking nodig. En is er breekschade? Dan vergoedt de opstalverzekering mogelijk niet alle kosten, als je woning flink meer waard is dan in de polis staat.
Voor vertrek zorg je natuurlijk voor een goede (doorlopende) reis- en annuleringsverzekering. Is er werelddekking nodig? Een aanvulling op de zorgkosten? Je adviseur helpt je graag verder. Check ook hoe het zit met corona in het land van bestemming?
Bron: financieeladviesnieuws.nl