Waar op letten bij een autoschade

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Nu u bewust een goede autoverzekering hebt afgesloten, kunt u in de vervelende situatie van schade u zelf veel onnodige en nare rompslomp besparen. Voor het geval u onverhoopt een schade krijgt en een beroep op de verzekering moet doen, dan zijn wij er voor om uw belangen te behartigen. Om de afhandeling van een schade zo goed mogelijk voor u te begeleiden geven wij u onderstaand enkele tips:

  1. Neem na een aanrijding of schade zo snel mogelijk en bij voorkeur ter plekke contact met ons op. Wij staan u dan bij met het ondernemen van acties die belangrijk zijn om de schade aan uw auto zo spoedig mogelijk vergoed te krijgen. Het noodnummer dat u hiervoor kunt gebruiken staat op uw groene kaart.
  2. Mocht u er om wat voor reden niet aan denken om ons eerst te bellen, geef dan op het schadeformulier een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving van hoe het incident heeft kunnen gebeuren. Blijf bij uw eigen verhaal, ook als de tegenpartij druk op u uitoefent om akkoord te gaan met zijn of haar lezing van het voorval. Schakel de politie in, als u het niet eens wordt over de toedracht van het ongeval.
  3. Maak indien mogelijk zelf foto’s van de situatie ter plekke.
  4. Noteer contactgegevens van eventuele getuigen. Wanneer derden uw lezing van het voorval ondersteunen, geeft dit meer duidelijkheid over het voorval.
  5. Wanneer uw auto is beschadigd door een onbekend motorrijtuig (bijvoorbeeld bij parkeerschade), dan is het belangrijk dat u – indien mogelijk – eerst de politie inschakelt voordat u met de auto gaat rijden. De politie moet namelijk kunnen bevestigen dat de schade door een ander motorrijtuig is veroorzaakt. Zonder zo’n verklaring van de politie is een beroep op het Waarborgfonds Motorrijtuigen een stuk lastiger.
  6. Breng na een voorval uw beschadigde auto niet naar een willekeurige schadehersteller. Wanneer u de schade door een door de verzekeraar geselecteerd schadeherstelbedrijf laat repareren, dan wordt uw eigen risico geheel of gedeeltelijk kwijtgescholden. Wij kunnen u informeren welke herstelbedrijven in de omgeving door de verzekeraar zijn geselecteerd.

Natuurlijk hopen wij dat u bovengenoemde tips in de praktijk nooit nodig zult hebben, want autoschade wil iedereen het liefst voorkomen. Als het u toch overkomt, dan staan wij voor u klaar om de afhandeling van de schade voor u te regelen.

© Model bureau DFO