Tijdsklem spaar- en beleggingshypotheek verdwijnt vanaf 1 april

Voor bezitters van een spaar- of beleggingshypotheek wordt het vanaf 1 april 2017 eenvoudiger om fiscaal aantrekkelijk de hypotheek (deels) af te lossen. Vanaf dat moment verdwijnt de tijdsklem, die er nu nog voor zorgt dat deze hypotheekbezitters de eerste 15 jaar inkomstenbelasting afdragen wanneer ze de hypotheek eerder (deels) af willen betalen.

Tegenwoordig zijn er nog maar twee vormen hypotheken (annu·itair of lineair), maar dat was vroeger wel anders; toen bestonden er bijvoorbeeld ook spaar- en beleggingshypotheken, die nog steeds in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Op een aparte spaar- of beleggingsrekening werd dan geld ingelegd, waarmee diegene tot op de dag van vandaag de hypotheek (deels) kan aflossen. De lening afbetalen met dit opgebouwde kapitaal kan wel pas na 15 jaar; pas dan komt de eigenaar van de spaar- of beleggingshypotheek in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Wil diegene vóór die tijd al geld van die rekening opnemen, dan betaalt diegene inkomstenbelasting, aangezien dat bedrag bij het inkomen wordt opgeteld wanneer dit is bedoeld om de hypotheek eerder mee af te lossen. En dit belastingpercentage kan oplopen tot wel 52%.

Zijn er vijftien jaar gepasseerd, dan is er een belastingvrijstelling vastgelegd tot een rendement van maximaal € 36.900, wat na twintig jaar oploopt tot een vrijstelling voor maximaal€ 162.500 aan rendement.

Anders vanaf 1 april 2017

Die eerste vijftien jaar worden ook wel een tijdsklem genoemd, aangezien het veel hypotheekbezitters ervan weerhoudt om eerder af te lossen. Maar die tijdsklem gaat er dus vanaf 1 april 2017 uit; vanaf dan is er direct de verhoogde vrijstelling van € 162.500 aan rendement die belastingvrij kan worden opgenomen. Goed nieuws dus voor iedereen die nog beschikt over een spaar- of beleggingshypotheek en bijvoorbeeld wil gaan verhuizen.
Maar let op: het is niet altijd verstandig om direct versneld af te lossen, bijvoorbeeld omdat dit een hoge boeterente oplevert. Schakel daarom altijd professioneel advies in wanneer u erover nadenkt om uw spaar- of beleggingshypotheek vóór het einde van de looptijd af te lossen.

Comments (0)

Leave Comment