Rookmelders: Een verstandig besluit

Elk jaar weer vindt er bij één op de 1000 woningen brand plaats. Dat kan een klein brandje in het portiek zijn, maar ook het compleet afbranden van de woning.

Brand is een reëel risico
De meeste branden worden veroorzaakt door storingen in elektrische apparatuur of door niet goed gedoofde sigaretten. In meer dan 60 % van de branden waarbij dodelijke slachtoffers vielen, was er geen rookmelder actief.

Rook is dodelijk
Bij een brand komt rook vrij. Deze rook kan giftig zijn en reukloos en kan zich snel verspreiden. Als de brand uitbreekt in een woning en de bewoners slapen dan is het risico groot dat deze door binnendringende rook in hun slaap komen te overlijden.

Vanaf 2022 zijn rookmelders wettelijk verplicht
Vanaf juli 2022 is het verplicht om op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder in de vluchtweg te plaatsen. Deze verplichting geldt zowel voor huurwoningen als woningen die eigendom van de bewoners zijn.

Schaf goede rookmelders aan
Gaat u een rookmelder aanschaffen dan adviseren wij u een rookmelder te kiezen met een 10-jarige levensduur. Op het gebied van rookmelders zijn er grote kwaliteitsverschillen. Laat u zich door een deskundige voorlichten welke rookmelder kwalitatief goed is. Let ook op de plaats waar u de rookmelder installeert. Een algemeen advies is om dit te doen in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek.

Benieuwd naar rookmelders voor uw eigen woning?
Op initiatief van de brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting is er een speciale site ontwikkeld met veel informatie over rookmelders. Naast informatie over “goede” rookmelders treft u hier ook allerlei nuttige adviezen aan over de plaatsing en het onderhoud van deze rookmelders. Ook kunt u via deze site via een interactief programma bekijken waar het verstandig is om in uw woning rookmelders te plaatsen. Wij nodigen u uit om deze site te bezoeken: https://rookmelders.nl

Heeft u na het bezoek aan deze site nog vragen over brandpreventie of uw opstal/inboedelverzekering, aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Copyright © 2021 Financieel Alert Alle rechten voorbehouden.