Restschuldregeling wordt niet verlengd in 2018

Er komt een einde aan de mogelijkheid om een restschuld na verkoop van de woning fiscaal aantrekkelijk te kunnen financieren. Verkoopt u uw woning in Ulft na 1 januari 2018 met een restschuld? Dan kunt u wel een lening afsluiten, maar is de rente die u daarover betaalt vanaf aankomend jaar niet meer aftrekbaar. De restschuldregeling wordt niet meer verlengd, ondanks een oproep van Vereniging Eigen Huis.

Tijdens de laatste economische crisis, omstreeks 2008, kwamen veel woningen ‘onder water te staan’; de waarde van de nog openstaande hypotheek was hoger dan de verkoopwaarde van het eigen huis. Problematisch, want wordt zo’n woning verkocht, dan blijft er een restschuld over. De hypotheek kan immers niet worden afbetaald met hetgeen het huis nog opbrengt.

Om bezitters van een woning die onder water staat een financieel steuntje in de rug te geven én om de woningmarkt in beweging te houden werd de restschuldregeling geïntroduceerd. Iemand met een restschuld kon een nieuwe lening afsluiten, waarbij de rente en andere kosten die bij deze restschuldfinanciering kwamen kijken vijftien jaar fiscaal aftrekbaar waren. Maar hier komt een einde aan: vanaf 1 januari 2018 stopt de restschuldregeling.

Vereniging Eigen Huis
Dit besluit van staatssecretaris Wiebes van het ministerie van Financiën sluit niet aan op het advies van Vereniging Eigen Huis (VEH), dat in juni nog een oproep op de eigen website plaatste om de restschuldregeling te behouden. Er staan nog steeds honderdduizenden woningen financieel onder water en het afschaffen van de regeling zal ervoor zorgen dat veel mensen vast zitten aan hun huis, volgens de VEH. Zij zullen niet gaan verhuizen, waardoor veel mensen met hoge netto maandlasten blijven zitten, in een woning waar ze liever uit zouden willen.

Maar de steeds verder aantrekkende woningverkopen zouden de regeling niet meer voldoende rechtvaardigen, aldus Wiebes. Wilt u uw woning in Ulft verkopen, ondanks een restschuld? Regel de overdracht dan vóór 2018. iedereen die dit voor elkaar krijgt kan dan nog vijftien jaar profiteren van rente- en kostenaftrek.

Comments (0)

Leave Comment