Repareren of vervangen?

Wanneer je schade hebt en je bent daarvoor verzekerd, is vervanging vaak het eerste waar je aan denkt. Bij onherstelbare schade ligt dat ook voor de hand. Toch zijn er in veel gevallen ook andere mogelijkheden.

De gloeiendhete pan
Zomaar een voorbeeld uit de praktijk. Manlief kookt. Heel gewoon aardappels. Helaas even niet opgelet en de aardappels koken droog. Inmiddels begint er ook de nodige rook te ontstaan. Dus snel de pan van het kooktoestel pakken en in de spoelbak zetten. Maar die pan is gloeiend heet en nog voordat deze bij de spoelbak is, wordt hij met de nodige vloeken snel neergezet. Pardoes op het aanrechtblad. Met als gevolg een lelijke brandplek in dat mooie aanrechtblad.

Een (vaste) keuken valt onder de opstalverzekering. En dus niet onder de inboedelverzekering. Veel opstalverzekeringen vergoeden dit type schade. Dan zijn er twee opties: vervangen of repareren.

Vervangen
Bij vervangen dient het hele blad verwijderd te worden. Dat klinkt simpel maar dat is het niet. Levertijden zijn op dit moment lang. Het kan zo maar zijn dat je maanden moet wachten op dat blad. Dan moet er nog een monteur komen. Ook die zijn schaars. Met een beetje pech is er tegelwerk aangebracht dat ook vervangen moet worden als het blad verwijderd wordt. Kortom veel wachten, irritatie en aanwezig zijn op het moment dat het blad en het tegelwerk vervangen worden.

Reparatie heeft grote voordelen
De andere mogelijkheid is dat de brandschade gerepareerd wordt. In dit geval komt er een specialist bij jou thuis die in enkele uren tijd de schade repareert. Zelfs als je weet dat er een schade zat, kun je deze vaak niet meer zien. De reparatietechnieken zijn in de afgelopen jaren sterk verder ontwikkeld.

Reparatie past in een duurzame samenleving
Repareren in plaats van weggooien past ook in de gedachte om samen onze samenleving duurzamer te maken. Ook de wetgever wil die kant op. Via Europese wetgeving zullen fabrikanten verplicht worden om de spullen die ze maken, denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoons en andere elektronica, zo te ontwerpen dat kapotte onderdelen snel en goedkoop gerepareerd kunnen worden.

Copyright © 2022 Financieel Alert Alle rechten voorbehouden.