Positie ex-kankerpatienten bij verzekering verbetert

Minister Hoekstra van Financiën heeft een aanpassing in de wet gedaan waardoor de positie van ex-kankerpatiënten bij het afsluiten van een levensverzekering iets beter is geworden.

Moeite om een levensverzekering af te sluiten
Wanneer iemand een levensverzekering wil afsluiten, dan maakt de verzekeringsmaatschappij een inschatting van het risico dat iemand binnen de contractstermijn van de verzekering komt te overlijden. Is dit risico iets hoger dan gemiddeld, bijvoorbeeld bij overgewicht, dan zal de premie iets hoger worden dan de gemiddelde premie. Is er sprake van een nog hoger risico, bijvoorbeeld doordat de kandidaat verzekerde rookt, dan zal de premie weer hoger worden.

Op enig moment kan de verzekeraar het risico zo hoog inschatten dat hij de verzekering helemaal niet meer wil afsluiten. Dit betekent dat iemand in die situatie dus geen overlijdensrisicoverzekering kan afsluiten, terwijl niet vooraf vaststaat dat hij inderdaad binnen de contractstermijn van de verzekering komt te overlijden.

Positieve ontwikkelingen bij kanker
In de afgelopen jaren zijn de overlevingskansen voor patiënten met bepaalde vormen van kanker sterk verbeterd. Veel verzekeringsmaatschappijen bleven echter moeite houden met het accepteren van kandidaten die in het verleden kanker hadden gehad en nu weer “schoon” waren.

De Minister van Financiën, Hoekstra, heeft daarom de wet aangepast. Vanaf 1 januari 2021 zijn ex-kankerpatiënten die tien jaar kankervrij zijn, niet meer verplicht om bij de aanvraag van een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering te melden dat ze kanker hebben gehad. Voor een aantal kankersoorten geldt een kortere termijn dan tien jaar, zoals drie tot zeven jaar voor baarmoederhalskanker stadium 1. Voor ex-patiënten die jonger dan 21 jaar waren toen ze kanker kregen, gaat een termijn van vijf jaar gelden.

Op dit moment is er een lijst met in totaal zes specifieke aandoeningen waarvoor kortere termijnen gelden dan de tien jaar. Deze lijst is gebaseerd op de actuele data over de overlevingskansen van ex-patiënten. In de toekomst zal deze lijst worden aangepast aan nieuw beschikbare data.

Heeft u behoefte aan meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u deze onder meer vinden op www.kankerenverzekeren.nl. Uiteraard kunt u uw vragen ook met ons bespreken. Wij zijn u, ook bij dit moeilijke onderwerp, graag van dienst.