Ligt bij u de sleutel van de voordeur ook onder die ene bloempot?

60.700. Dat is het aantal schadeclaims dat verzekeraars in 2017 ontvingen naar aanleiding van inbraken in woningen.

7 inbraken per uur
60.700 inbraken per jaar. Is dat veel? Omgerekend zijn dat er gemiddeld 7 per uur. Elke dag. 365 dagen per jaar. Bij een inbraak gaat het niet alleen om de beschadigde en gestolen goederen. In veel gevallen leiden inbraken ook tot emoties die bij de bewoners spanningen geven. Het verlies van soms dierbare sierraden uit de familie. De wetenschap dat een onbekende zonder jouw toestemming “in jouw” veilige omgeving is geweest. De angst dat het nog eens zal gebeuren. Het zijn allemaal gevoelens die een inbraak extra belastend maken.

Drie hoofdgroepen van inbrekers
De daders van inbraken zijn globaal in te delen in drie groepen, te weten:

 • Gelegenheidsinbrekers/drugsverslaafden. Deze groep inbrekers bereidt zich vaak niet voor op een inbraak. Zij zien een kans en beslissen om op dat moment in te breken. Die kans bestaat dan vaak uit een raam dat niet is afgesloten of een pand dat geïsoleerd ligt en waar geen licht brandt.
 • De doorgewinterde crimineel. Dit zijn inbrekers die vaak eerst hun doel “verkennen”. Hierbij kijken ze naar de dagelijkse gang van zaken, de indeling van de woning en eventuele genomen preventiemaatregelen.
 • De professioneel. Dit is de crimineel die heel gericht met “zware apparatuur” een inbraak pleegt voor specifieke zaken, zoals kunst of de inhoud van een een kluis.

Door het nemen van (vaak eenvoudige) preventiemaatregelen kunt u het risico dat u het slachtoffer wordt van de eerste twee groepen inbrekers aanzienlijk verkleinen.

Bij het aanbrengen van preventiemaatregelen is het goed te weten dat inbrekers een hekel hebben aan:

 • Lichten die automatisch aanspringen als iemand ‘s avonds uw woning nadert. Eenvoudig aan te brengen en zeer effectief;
 • Een hond is niet alleen een gewaardeerde huisgenoot, maar ook ideaal om inbrekers in spe af te schrikken. Heeft u geen hond dan kan een alarminstallatie ook goede diensten bewijzen.

De eerste twee groepen inbrekers willen maar één ding: Zo snel mogelijk weg zijn. Woningen die door goed en hang-sluitwerk lastig zijn binnen te komen, laten ze vaak met rust. Sloten zijn in alle prijsklassen te koop. Goed hang- en sluitwerk is wat duurder. Wij adviseren u om u bij een bouwmarkt of sleutelspecialist goed te laten voorlichten en niet te bezuinigen op de kwaliteit van dit hang- en sluitwerk. De investering die u doet is eenmalig en levert veel preventievoordeel op.

Verdere tips van de politie
Ook de politie roept u op om zelf waar mogelijk preventiemaatregelen te nemen om het aantal inbraken tegen te gaan. De tips die de politie geeft zijn onder meer:

 1. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
 2. Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
 3. Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
 4. Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin
 5. Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
 6. Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
 7. Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
 8. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
 9. Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
 10. Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Vragen? Laat het ons weten!
Als financieel advieskantoor werken wij samen met veel leveranciers die actief zijn op het gebied van inbraakpreventie. Wij weten wie betrouwbaar is en kwalitatief goed werk levert. Ook kennen wij de verschillen in dienstverlening. De ene leverancier is bijvoorbeeld prima voor het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk terwijl een andere leverancier beter is in het aanbrengen van een “stil alarm”. Wilt u meer informatie over de maatregelen die u kunt treffen om de kans op inbraak te verminderen? Laat ons dat weten. Wij helpen u graag om uw woning nog veiliger te maken.

 

Copyright © 2019 Financieel Alert Alle rechten voorbehouden.

Comments (0)

Leave Comment