Inboedel- versus woonhuisverzekering

Het hebben van een woning brengt heel wat regelwerk met zich mee. Het afsluiten van de juiste verzekeringen is daar een onderdeel van. Wanneer u in het bezit bent van een koophuis is het verstandig om zowel een inboedelverzekering als een woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd) af te sluiten. De inboedelverzekering dekt huisraad zoals uw meubilair. Een woonhuisverzekering beschermt de woning. Niet elke verzekering dekt echter dezelfde schade. Het afsluiten van woonverzekeringen (inboedel-, woonhuis-/opstalverzekering) bij verschillende verzekeraars kan daarom nog wel eens voor problemen zorgen. Want wie dekt welke schade, waar kunt u terecht?

Stel u zet uw wasmachine aan voordat u gaat slapen, zodat deze morgenochtend klaar is als u wakker wordt. U gaat naar bed en de machine doet zijn werk. Denkt u. Midden in de nacht houdt de wasmachine ermee op terwijl het programma nog niet klaar is. Via een kapotte leiding die aangesloten zit op de wasmachine lekt water op uw parketvloer waar u de volgende ochtend pas achter komt. Het resultaat: waterschade aan uw vloer en een leiding die aan vervanging toe is. U bent verzekerd, maar waar kunt u uw schade claimen?

Inboedel- versus woonhuisverzekering

Wie denkt dat de parketvloer tot de inboedelverzekering behoort kan wel eens bedrogen uitkomen. Als deze los op de ondervloer ligt heeft u gelijk. Zit de vloer vastgelijmd of gespijkerd aan de ondervloer, dan wordt dit gezien als onderdeel van uw woning en valt de vloer onder de woonhuisverzekering. Om er achter te komen welke zaken bij welke verzekering worden vergoed kunt u zich afvragen of u bepaalde zaken mee zou kunnen nemen. Bij meubels en apparaten is dat het geval. Deze vallen onder een inboedelverzekering. Zaken die zogenoemd ‘spijker- of nagelvast’ zitten en dus niet meegenomen kunnen worden horen bij het huis en vallen onder een woonhuisverzekering. Denk hierbij onder andere aan leidingen en sanitair. Gezien het voorbeeld zou de parketvloer dan ook bij de inboedelverzekering horen, tenzij deze vast zit aan de ondervloer. De kapotte leiding moet in dit geval als schade worden ingediend bij een woonhuisverzekering. Niet overal zijn deze richtlijnen echter even strak. Het gevaar bestaat dat uw verzekeraars u van het kastje naar de muur sturen. In het ergste geval leidt dit zelfs tot het zelf opdraaien voor de kosten.

Advies

Om geen eindeloze discussie te krijgen over waar u uw schade moet claimen is het verstandig uw inboedel- en woonhuisverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Hiermee voorkomt u de
vraag onder welke verzekering de schade valt, aangezien deze toch bij dezelfde verzekeraar terechtkomt. Daarnaast kan de totale schade op deze manier sneller worden verwerkt, omdat de schade maar één keer geclaimd hoeft te worden (in plaats van in twee delen) en er maar één schade-expert wordt ingezet. Bijkomend voordeel is dat er vaak pakketvoordelen worden gehanteerd als u meerdere verzekeringen bij één verzekeraar afsluit. Een win-win situatie voor zowel u als uw verzekeraar.