Hoe kom ik als huiseigenaar aan een energielabel voor mijn woning?

U kunt online uw voorlopige energielabel inzien of een definitief energielabel aanvragen. Ook kunt u uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u uw huis energiezuiniger heeft gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.

Voorlopig energielabel opzoeken

U kunt controleren welk voorlopig energielabel uw woning heeft. Dit is een inschatting op basis van gegevens als woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Misschien heeft u uw vloer laten isoleren of zonnepanelen laten installeren. Dit kunt u aangeven als u het voorlopige energielabel omzet in een definitief energielabel.

Definitief energielabel aanvragen

U kunt een definitief energielabel online aanvragen:

  1. Log met uw DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nl.
  2. Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan.
  3. Voeg digitaal bewijs toe als de tool hier om vraagt (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).
  4. Selecteer een erkend deskundige (op basis van tarief of reactietijd).

Lukt het u niet om online uw definitieve energielabel aan te vragen? Dan kunt u contact opnemen met de Helpdesk Energielabel: telefoonnummer 0800-0808 of helpdesk@energielabel.nl.

Energielabel vernieuwen

Op Energielabelvoorwoningen.nl kunt u ook uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u extra energiebesparende maatregelen heeft genomen.

Erkend deskundige controleert gegevens

De erkend deskundige controleert uw gegevens op afstand. Dit kan een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist zijn. De deskundige komt dus niet bij u thuis langs.

Heeft de deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per e-mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.

Soms ontvangt u al binnen een dag een definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de reactietijd van de erkend deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal.

Kosten energielabel

Een voorlopig energielabel is gratis. Voor een een definitief energielabel betaalt u enkel de administratiekosten van de erkend deskundige.

Nieuw energielabel vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een nieuw energielabel voor woningen en utiliteitsgebouwen.

Vragen over het energielabel?

U vindt veelgestelde vragen over het energielabel op de website van Milieu Centraal.

Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u uw vraag stellen over het energielabel aan de Helpdesk Energielabel. De helpdesk kan u helpen bij onder andere deze vragen:

  • Hoe kan ik een energielabel aanvragen?
  • Wat moet ik doen als ik niet kan inloggen op de website Energielabel voor woningen?
  • Moet ik een energielabel aanvragen voor een monument?

De helpdesk behandelt alleen vragen van particuliere woningeigenaren. Woningcorporaties, makelaars en notarissen kunnen contact opnemen over het energielabel met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Meer weten?

Wilt u weten waarom het energielabel verplicht is en in welke gevallen? Kijk dan op de pagina Energielabel woning.

 

Bron Rijksoverheid