De nieuwe hypotheek: advies bij de aankoop van een woning.
Gaat u een woning kopen? Let dan goed op, want de spelregels zijn vanaf 2013 veranderd!
Per 1 januari 2013 gelden namelijk nieuwe wettelijke regels bij het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van een woning.
De belangrijkste wijzigingen zijn:
- Als u een woning koopt en hiervoor een hypotheek afsluit, is de rente alleen nog aftrekbaar als u de hypotheek in maximaal 30 jaar volledig aflost;
- In 2013 mag u, in de hypotheek, nog maximaal 5% meefinancieren voor alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en advieskosten;
- Als u gaat verbouwen of uw woning gaat opknappen, mogen de kosten hiervan meestal niet meer volledig worden meegefinancierd. U zult, in dat geval, eigen geld moeten inbrengen.
Vanaf 2013 is het dus niet meer mogelijk een (bank)spaar-, leven- of beleggingshypotheek af te sluiten. Alle nieuwe hypotheken moeten, ten minste annuïtair, worden afgelost, anders vervalt uw recht op hypotheekrenteaftrek. Ook als u, voor de aankoop van de woning, geld leent bij familie of uit uw bedrijf, geldt deze aflossingseis.
Maar er zijn een aantal uitzonderingen. Zo mag u uw hypotheek, die u al vóór 1 januari 2013 had, na 1 januari 2013 op dezelfde wijze voortzetten. Ook mag u, als u vorig jaar een koopovereenkomst heeft afgesloten voor de aankoop van een woning en de woning dit jaar wordt geleverd, nog een hypotheek afsluiten onder de oude regelgeving. En heeft u een kapitaalverzekering (KEW), een spaarrekening (SEW) of een beleggingsrecht (BEW) voor de eigen woning, dan mag u deze, onder voorwaarden, ook voortzetten en koppelen aan de nieuwe hypotheek.
Veel huizenkopers zijn vooral geïnteresseerd in de hoogte van de maandlast en of de hypotheek snel door de adviseur ‘geregeld’ kan worden. Toch komt er meer kijken bij het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek. Dat ziet u alleen al aan de hierboven genoemde wijzigingen.
Daarbij sluit u de hypotheek af voor een langere tijd, u moet dus rekening houden met de toekomst.
Belangrijk bij het samenstellen van de juiste hypotheek is, dat uw hypotheek past bij uw persoonlijke situatie. De hypotheeklasten moeten niet alleen nú betaalbaar zijn, maar ook betaalbaar blijven.
Vindt u het belangrijk, dat u in de woning kunt blijven wonen als iets gebeurt met uw inkomen? Weet u wat de gevolgen zijn voor uw inkomen, als u bijvoorbeeld werkloos wordt of arbeidsongeschikt?
De Erkend Hypothecair Planner, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Hypothecair Planners (NVHP), begeleidt u, op deskundige wijze, bij het samenstellen van de voor u meest geschikte hypotheek. U ontvangt daarbij een overzichtelijke rapportage, waarin wordt uitgelegd wat de consequenties zijn voor de betaalbaarheid van uw maandlasten, als uw inkomen plotseling wijzigt.