Advies: gebruik de app KopieID

Het komt vaak voor, bijvoorbeeld als u iets huurt en voor u het weet is het kopietje van uw rijbewijs al gemaakt. Kan geen kwaad toch?

“Mag ik even een kopietje maken van uw identiteitsbewijs?” Wordt die vraag ook weleens aan u gesteld? En wat doet u dan? Ons advies: gebruik de app KopieID. We lichten dit graag toe.

Identiteitsfraude
De digitale ontwikkeling brengt veel leuke en mooie dingen. Maar ook negatieve zaken. Identiteitsfraude is er hiervan één. Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van de persoonsgegevens van een ander met de bedoeling om daar zelf beter van te worden. Bijvoorbeeld om goederen online te bestellen of een auto te huren en de eventuele verkeersboetes bij een ander te laten komen.

Schade en veel irritatie
Identiteitsfraude kan een hoop ellende tot gevolg hebben. Wanneer u hiervan het slachtoffer bent, zult u veel inspanningen moeten doen om aan te tonen dat u slachtoffer bent en geen dader. Vaak is dat nog heel lastig om te bewijzen. U weet het zeker. Maar hoe toont u het aan?

Voorkom ellende

U kunt zelf het risico verminderen dat u slachtoffer wordt van identiteitsfraude door voorzichtig te zijn met uw persoonsgegeven en niet zo maar een kopie van uw paspoort of rijbewijs af te staan. De overheid wil u daarbij helpen en heeft daarvoor een hele handige app ontwikkeld: KopieID. Informatie en een kort instructiefilmpje vindt u op de volgende site.

Via de app KopieID kunt u zelf een foto maken van uw identiteitsbewijs. Vervolgens kunt u die gegevens die de ontvanger niet hoeft te zien zwart maken. Hiermee beschermt u uw persoonsgegevens. Bijvoorbeeld uw Burgerservicenummer. Nadat de foto is gemaakt, kunt u aangeven voor welke organisatie deze foto bestemd is en wat het doel hiervan is. Dit wordt als “watermerk” over de foto geplakt. Vervolgens kunt u de foto per mail verzenden aan de partij die om uw gegevens heeft gevraagd.

Misschien klinkt het wat ingewikkeld. Maar echt de app is heel gebruiksvriendelijk. Ons advies: kijk even naar het filmpje in bovenstaande link en download de app.

http://www.financieel-alert.nl/?p=2465

Comments (0)

Leave Comment